Aanleiding en context

 

De gemeenteraad wordt gevraagd de gemeentelijke saneringsbijdrage vast te stellen.

 

Motivering

 

Het decreet integraal waterbeleid legt aan de drinkwatermaatschappijen de verplichting op om het aan hun abonnees geleverde water te saneren. De exploitant van een openbaar waterdistributienetwerk kan aan deze saneringsplicht voldoen door het afsluiten van een overeenkomst met een gemeente, gemeentebedrijf, intercommunale of intergemeentelijk samenwerkingsverband of een door de gemeente na publieke marktbevraging aangestelde entiteit.

 

De saneringsovereenkomst tussen de gemeente Deerlijk en de Watergroep waarin de afspraken betreffende de inning en doorstorting van de gemeentelijke saneringsbijdrage bepaald worden, werd ondertekend op 25 april 2012.

 

De gemeenteraad keurde het belastingsreglement waarin de huidige tarieven voor de gemeentelijke saneringsbijdrage werden vastgesteld, goed in zitting van 28 januari 2016. Dit reglement eindigt op 31 december 2019.

 

Sinds 1 januari 2016 is voor heel Vlaanderen een uniforme tariefstructuur van toepassing. Die ziet er identiek uit voor de drie onderdelen van de integrale waterfactuur (productie en levering drinkwater, afvoer van afvalwater en zuivering van afvalwater).

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 27 november 2019 voorgesteld om de tarieven te behouden en het reglement te verlengen tot 31 december 2025, mits volgende aanpassingen:

          Het aanpassen van de voorwaarden om voor een IBA geplaatst buiten de collectieve aanpak een vrijstelling van de gemeentelijke saneringsbijdrage te bekomen door op te nemen dat er 5-jaarlijks moet bewezen worden dat de kwaliteit van het effluent voldoet aan de normen van VLAREM II, in plaats van jaarlijks. Dit omwille van het feit dat het attest waarmee deze vrijstelling moet aangevraagd worden 5 jaar geldig is.

          Bij de verwijzingen naar een collectieve aanpak van IBA's 'de gemeente' vervangen door 'de rioolbeheerder' gezien er overwogen wordt om alle rioleringsgebonden taken, inclusief het beheer van de IBA's, over te dragen naar een externe rioolbeheerder.

 

Er zijn geen adviezen nodig

 

Juridische gronden

 

          Algemene basisbevoegdheid: Art. 41, § 2, 14° Decreet Lokaal Bestuur

          Andere

          Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

 

Financiën

 

De beslissing heeft financiële gevolgen.

 

Raming of bedrag

500.000 per jaar

Actie

Overig beleid

Jaarbudgetrekening

GBB-CBS/0310-01/7021000

Visum

nvt

 

BESLUIT

 

Eenparig goedgekeurd

 

Artikel 1

 

De gemeenteraad besluit onderstaand reglement goed te keuren met ingang van 1 januari 2020 en eindigend op 31 december 2025

 

GEMEENTELIJKE SANERINGSBIJDRAGE - VASTSTELLING

 

Art.1. - De tarieven, per m³, van de bijdrage voor opvang en transport (BOT) aan de abonnees van De Watergroep en van de vergoeding voor eigen waterwinners (VEW) worden als volgt vastgesteld:

          van 0 m³ tot 500 m³: 1,4 x de bovengemeentelijke saneringsbijdrage

          van 501 m³ tot 6.000 m³: 1,4 x de bovengemeentelijke saneringsbijdrage

          boven de 6.000 m³: 0,50 x 1,4 x de bovengemeentelijke saneringsbijdrage

 

waarbij het huidig btw tarief bedraagt

voor de abonnees van De Watergroep: 6 %

voor de VEW aan een btw-tarief van 21 %.

 

Art.2. - Voor de individuele sanering (IBA) binnen een collectieve aanpak door de rioolbeheerder, wordt de saneringsbijdrage vastgesteld op het maximaal reglementair toegelaten tarief, per m³, zijnde 2,4 x de bovengemeentelijke saneringsbijdrage

 

waarbij het huidig btw tarief bedraagt

voor de abonnees van de Watergroep: 6 %

voor de VEW aan een btw-tarief van 21 %.

 

Art.3. - IBA’s, geplaatst buiten de collectieve aanpak van de rioolbeheerder, worden vrijgesteld van de gemeentelijke saneringsbijdrage indien volgende voorwaarden cumulatief vervuld zijn:

          het betreft de sanering van huishoudelijk afvalwater afkomstig van vergunde gebouwen;

          het betreft een installatie gelegen in het individueel te optimaliseren gebied zoals aangeduid op het zoneringsplan van de gemeente Deerlijk of zuiveringszone C voor installaties geplaatst vóór de inwerkingtreding van het zoneringsplan;

          het betreft een verdergaande zuivering dan enkel een individuele voorbehandelingsinstallatie;

          de installatie dient gebouwd en geëxploiteerd te worden conform de code van goede praktijk;

          de individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater of IBA dient te beschikken over de Europese norm EN 12566-3: 2005;

          het hemelwater dient maximaal afgekoppeld te worden en niet door de particuliere zuivering te gaan;

          de kwaliteit van het effluent dient te voldoen aan de desbetreffende normen van VLAREM II wat 5-jaarlijks dient bewezen te worden.

 

Art.4. - In geval De Watergroep de lekverliesprocedure toepast, is er geen gemeentelijke saneringsbijdrage verschuldigd op het volume water dat door De Watergroep in aanmerking wordt genomen als lekverlies.

 

Artikel 2

 

Dit reglement wordt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekend gemaakt.